Delavnica konS: Kakšen vonj ima prihodnost?

Voh je zelo močan psihološki sprožilec spominov in določenih subjektivnih občutkov. Vonj po cimetu nas spomni na božične praznike in okusno hrano. Na nek način nam prikliče preteklost. Nas pa zanima, ali nam lahko prikliče tudi prihodnost.

Si znate predstavljati svet čez 150 let? Iz znanstvenofantastičnih filmov si lahko vizualno predstavljamo, kakšen svet nas čaka, nas pa zanima tudi kakšen vonj bo imela prihodnost.

Izkušnje vohanja je težko opisati ljudem, ki imajo težave z vohom, saj je ta čut edinstvena izkušnja. Včasih jo jemljemo kar za samoumevno, drugič pa je sploh ne opazimo. Pri ljudeh namreč prevladuje čut, ki ga imenujemo vid. Dominantnost vizualnega je povzročila, da vonjave težko opišemo.

Na izkustveni delavnici bomo raziskali okolico stavbe in poiskali material, za katerega menimo, da bo oddajal vonj, ki bo ostal za nami, ljudmi, v prihodnosti čez 150 let. Skupaj bomo nabrali materiale in po enostavnem postopku destilacije pridobili njihov vonj. Več vonjev bomo nato namešali v vonj prihodnosti.

Če imate že sedaj kakšno idejo, kaj bo za nami ostalo v prihodnosti (npr. plastika, stara oblačila, prehranski dodatki…) lahko izbrano sestavino prinesete s sabo na delavnico in skupaj bomo ugotovili kakšen vonj ima.

Prijave zbiramo na https://bit.ly/3rF8dhb Število mest je omejenih!

____

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu.

___________________

Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

delavnica
Datum in ura
16. februar
17:00 - 19:00

Dogodek je zaključen.