Noč raziskovalcev x Univerza v Novi Gorici @ Xcenter

--- 10:00 – 13:00 ---
DI(Y)STORZOR - NAPREDNA / DELAVNICA NA PRESEČIŠČU ZNANOSTI IN UMETNOSTI | KONS X NOČ RAZISKOVALCEV
Starost udeležencev: 13+ | Število udeležencev je omejeno, obvezne prijave na https://forms.gle/JANq1QEqoTtN7chS6
Izvedeni bosta dve težavnosti stopnji - dopoldan napredna, popoldan osnovna, ki je primerna za tiste brez predznanja (glej več spodaj ob 15. uri). PRIJAVI SE TU https://forms.gle/JANq1QEqoTtN7chS6
--- 10:40 &14:30 ---
O IZDELAVI 3D PODOB V 19. STOLETJU
v primeru omejitev dogodek poteka v istih časih na spletu, platforma Zoom, / Predavanje s praktično demonstracijo. Dogodek bo potekal v angleščini
"Pustite resničnost doma." Ta stavek se pogosto uporablja za pripravo gledalcev na podobe, ki jih dvignejo iz lastnega občutka za prostor in čas ter ločijo od materialne resničnosti. Medtem ko danes takšnim podobam pravimo “navidezne" (virtualne) ali "poglobljene", so v preteklosti v času razsvetljenstva bile poimenovane "naprave radovednosti" ali "filozofske igrače". In medtem ko te podobe danes srečujemo v javnih prostorih, kot so trgovine z elektroniko in kinodvorane, so ljudje prve "navidezne" podobe uživali v dnevnih sobah lastnih domov. Demonstracije v tej znanstveni delavnici bodo javnosti predstavile tehnike izdelave tridimenzionalnih podob, ki so v 19. stoletju služile za namene znanstvenega opazovanja in zabave ljudi. S pomočjo naprav starih med 100 in 200 (!) let bodo te 3D podobe prikazane ob krajšem informativnem predavanju, ki bo pojasnil njihovo preprosto delovanje, udeleženci pa bodo naprave lahko tudi preizkusili.
--- 14:00 ---
BREZ STRAHU / FEAR FREE, TV FREE EUROPE
Filmski program | Ars Electronica Garden x Noč raziskovalcev
LOKACIJA: Ekscenter, Delpinova 20, Nova Gorica. V primeru zdravstvenih omejitev bo dogodek potekal na spletu.
Projekcija v sodelovanju z novogoriškim Ars Electronica vrtom. TV-oddaja Fear Free je končna produkcija mednarodnega projekta TV Free Europe, ki je nastala kot skupinsko delo sodelujočih študentk in študentov ter mentoric in mentorjev. Kot izhodišče za razmišljanje o strahu in njegovih številnih obrazih, ki predstavlja eno od glavnih tem celotnega projekta, so študentke in študenti opravili pogovor z enim od članov skupine Laibach, Janijem Novakom. Prav tako so raziskali nove oblike in tehnike ter osnovna načela TV-produkcije in njene značilnosti v današnjem času.
Projekt TV Free Europe raziskuje možnost svobode (zlasti govora) in resnične spremembe, njegov cilj je povezati različne glasove in zgodbe ter lokacije in čase, zgodovinske teme s trenutnimi ter prihodnjimi dejstvi in fikcijami. Forma TV-programa postane horizontalni medij, ki ustvarja takojšnjo platformo za izmenjavo med ljudmi.
--- 15:00 – 18:00 ---
DI(Y)STORZOR - OSNOVNA / DELAVNICA NA PRESEČIŠČU ZNANOSTI IN UMETNOSTI | KONS X NOČ RAZISKOVALCEV
Starost udeležencev: 13+ | Število udeležencev je omejeno, obvezne prijave na https://forms.gle/JANq1QEqoTtN7chS6
OSNOVNA . Na delavnici DIYstortion, bomo izdelali audio efekt - distorzor, ki s preoblikovanjem/popačenjem vhodnega avdiosignala izhodnemu dodaja višje harmonske komponente. Originalni zvok tako obogati, ga obarva in naredi bolj grobega - hreščečega. Izmed številnih različic bomo na delavnici izdelali distorzor z diodami za mehko in/ali grobo striženje. Napravo poleg vhodno-izhodnih konektorjev krasi gumb za kontroliranje jakosti distorzije in gumb za upravljanje nizkoprepustnega filtra, dodanega na izhodu. Udeleženci in udeleženke bodo po koncu delavnice imeli možnost preizkusiti napravo v kombinaciji različnih zvočil in efektov. Delavnica je organizirana kot del projekta Kons – platforme za sodobno raziskovalno umetnost in dogodka Noč raziskovalcev.
Obstajata dve težavnosti stopnji - dopoldan napredna, popoldan osnovna, ki je primerna za tiste brez predznanja. PRIJAVI SE TU https://forms.gle/JANq1QEqoTtN7chS6
--- 16:00 ---
PRED-SEDANJE OBČUTLJIVOSTI / PRE-PRESENT SENSITIVITIES
Filmski program | Ars Electronica Garden x Noč raziskovalcev
V primeru zdravstvenih omejitev bo dogodek potekal na spletu.
Projekcija v sodelovanju z novogoriškim Ars Electronica vrtom. Skozi vtise občutljivosti študentski filmski program dvomi o minljivosti, omejenosti, tišini, bližini, glasu, dotiku, užitku in strahovih veliko pred prihodom »nove korona resničnosti«, ki grozi, da bo zajela vse v nas in ohromila že tako negotovo prihodnost.
Filmi: Katarina Blažič, Pogovor brez konca, 2020, 5’, Irena Gatej, Vožnja, pesem za očeta, 2018, 13’, Sandra Jovanovska, Soma, 2019, 9’, Ivana Kalc, Lazarus, 2021, 24’, Aljaž Lavrič, Tišina, 2021, 3’, Boris T. Matić, Strah, 2020, 4’, Anja Paternoster, Bela, črna in prava ljubezen, 2021, 5’, Ana Prebil, Kadilka, 2020, 2’, Miha Reja, Za zaprtimi roletami, 2020, 3’.
--- 15:00 ---
PREDSTAVITEV REZULTATOV DELAVNIC EKSPERIMENTALNA FORMA
Spletna predstavitev // ZA DOGODEK PRIJAVI SE TU https://register-event.ung.si/sl/register/22/
V delavnicah študentje Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici spoznavajo in razvijajo nove koncepte, preizprašujejo našo prihodnost, odnos do planeta in novih tehnologij. Tokrat so se pod mentorskim vodstvom Valerie Wolf Gang skozi proces eksperimentiranja s formo in razvojem konteksta ideje osredotočili na tematiko odsotnosti telesnega zaznavanja, katerega so ustvarjale socialno-politične razmere v zadnjih mesecih, ko so študentje bili primorani ostati doma in se izolirati pred svetom in drug od drugega.
Delavnica
Datum in ura
24. september
10:00 - 18:00

Dogodek je zaključen.