"Potenstaj in deni na mizo"

Predstavitev knjige 120 let starih receptov

 

"Hrana je kriva za evolucijo, saj smo ustvarjeni za iskanje hrane. Zato smo stopili na dve nogi, zato imamo spretne prste, zato smo izgubljali čekane.... Človek hrano deli, pripravlja za druge, zato pozna občutek osamljenosti in druženja. Hrana gre skozi želodec, hrana ponazarja življenje, želodec pa je na poti med rojstvom in smrtjo vsakega živega bitja."

 

"Bili si časi, ko so bile na voljo samo rastline iz vrta, celo samo plevel, celo samo mah in lubje. Ljudje smo se prilagajali po svojih močeh, intelektualnih in fizičnih. Lakota ni ozdravljiva bolezen. Ni kotička na svetu, kjer je nikoli niso poznali. Razkošno prehranjevanje je bilo na voljo najbogatejšim, danes pa je doseglo mejo, ko gre zaradi ekonomskih, političnih in okoljevarstvenih ali okoljeonesnaževalskih razmer lahko samo še navzdol. Mislim na jagode za Božič in mango na Greenlandiji. Viri energije usihajo, prepočasi razvijamo pridelavo novih, zato se bomo morali omejiti na hrano iz okolice, veseli bomo vrta, posekali bomo magnolije in japonske češnje in posadili jablane. Jedli bomo krape, ne lososov. In jedli bomo drugače kot drugje po svetu. Spet bomo našli sebe, svoje korenine, svojo nacionalno identiteto."

Ifegenija Simonović

 

Beseda avtorjev:

Rokopisni zvezek receptov Danijele Ule je star 120 let. Danijelina kuharica Potenstaj in deni na mizo je zbližala našo širšo družino, zato ima še posebno vrednost. 

Nič dobrega pa se ne skuha brez dobrih prijateljev! K sodelovanju smo povabili mojstra kuhinje Aleša Šibava iz Restavracije grad Kromberk, sociologa, izvedenca za gastronomijo Tonija Gomiščka, oblikovalca Boštjana Komela in pisateljico Ifigenijo Simonović.

 

Dogodek
Datum in ura
16. november
18:00 - 20:00