Pot pisateljic: Čez_mejno drzne in okrogla miza: Ženske na Goriškem skozi čas

Beseda organizatorjev_ic:

 

V sredo, 8. 3. 2023, bomo obeležile_i mednarodni dan žensk s sprehodom po Gorici, v katerem bomo spoznali_e, kako so v mestno topografijo vpisane pisateljice, ki so tam živele. Zbrali_e se bomo ob 14. uri na Travniku, pred Neptunovim vodnjakom, vodila nas bo Jasmina Jerant.

 


Po sprehodu bomo druženje nadaljevali ob 17.00 v Xcentru (nekdanjih prostorih Alpine) z okroglo mizo:

 

Ženske na Goriškem skozi čas
Interpretacije pomenov in vlog žensk v zgodovinopisju je bila dolgo časa prezrta tema med raziskovalci in raziskovalkami preteklosti. To še toliko bolj velja za slovensko zgodovinopisje, ki se v veliki meri še trdno oklepa tradicionalnega, moško-središčnega zgodovinopisja. Na okrogli mizi bomo s povabljenimi gosti s področja literarnih ved, etnologije in zgodovinopisja ter avtoricami in avtorji prispevkov tematske številke Izvestje 19/2022 skušali odgovoriti na temeljna vprašanja, kako razumeti, osmisliti in interpretirati pomen žensk v Goriškem zgodovinopisju ter, kako njihovo delovanje umestiti v širši evropski okvir ukvarjanja z ženskimi študijami in študijami spolov.

Sodelujejo:

Prof. dr. Katja Mihurko Poniž

Mag. Inga Miklavčič Brezigar

Dr. Robert Devetak

Doc. dr. Jasna Fakin Bajec (moderatorka).

 

Dogodek organizirajo Fakulteta za humanistiko, Raziskovalni center za humanistiko (Univerza v Novi Gorici), Raziskovalna postaja ZRC SAZU, Nova Gorica in Kulturno turistično združenje Pot pisateljic.

Okrogla miza
Datum in ura
8. marec
17:00