TRASDUZIONI * senzorična instalacija

Beseda umetniškega kolektiva o projektu:

 

Vas zanima kako se na zanimive načine sporazumevati z gluhonemimi osebami, skozi umetniške pristope? Pridite preizkusiti najnovejše umetniško delo v Xcenter, 17.3.2023!!!

 

 

Produkcija: Puntozero Societa Cooperativa

Kreativna režija: Giovani Chiarot in Matteo Carli

Pripoved in čustva: Fabio Zamparo

Zvočna kompozicija: Antonio Della Marina

Komunikacijsko posredovanje: Elena Marra

Besedila svetlobnih škatel: Laura Pizzini

Fotografije svetlobnih škatel: Mario Carli

Izdelava senzorične platforme: Contatto Dedo

Svetovanje za kulturno dostopnost: Kulturno društvo Fedora

S prispevkom dežele Furlanije Julijske Krajine

 

 

Izdelano v okviru projekta PTSM // Piattforma transettoritale di sperimentazione multimediale zadruge Puntozero Societa Cooperativa

 

V sodelovanju z BridA zavod za sodobno umetnost, R.o.R. rezidenčni program, Spazio DoubleRoom, Mestno klnjižnico" Bruna Lizzi De Minicis", Spazioe-rsetti, Continuo APS, Arteventi, Casa dell' Arte, Kulturno društvo Fedora, Menti Libere, Soluzioni srls

 

 

Ustvarjalni proces

Skupaj z gluho osebo, Fabiem Zamparom, in prek komunikacijskega posredovanja Elene Marra smo izumili in napisali krajšo zgodbo, ki je postala naše konkretno in skupno izhodišče za nadaljnje korake. Nato smo to zgodbo razčlenili in prosili Fabia, naj prevzame stališče protagonista in poveže svoja čustva in občutke z različnimi prizori.

Na tej točki smo vključili zvočnega skladatelja Antonia Della Marina, ki je, ne da bi poznal izhodišče in zgodbo, ki smo si jo izmislili, delal le na čustvih, povezanih z njo.

Antonio je torej uzvočil abstraktno dimenzijo na osnovi Fabiovih čustvenih navodil. Nastala kompozicija je pridobila podobo vibracije, abstraktne in elektronske glasbe.

 

 

Instalacija

Trasduzioni je sestavljena iz 5 svetlobnih škatel in senzorične platforme. Branje in ogledovanje vsebine svetlobnih škatel vam bo ponudilo nekaj vpogledov v prizorišče zgodbe, ki je osnova tega dela. V trenutku, ko se uležete na ploščad, vstopite v zorni kot pripovedovalca in se prepustite kompoziciji, ki jo sestavljajo elektronski zvoki in vibracije.

Instalacija je namenjena eni ali dvema osebama hkrati. Traja približno 6 minut. Ne pozabite sleči jakne, sezuti čevljev in izprazniti žepov.

Razstava
Datum in ura
17. marec
12:00