Festival Pixxelpoint: Sušenje z zamrzovanjem – sprostite svojo ustvarjalnost s hrano

Delavnico vodita: Filip Tomažič & Eszter Szentirmai, ustanovitelja podjetja Lioflor. Izvedla se bo v dveh terminih in sicer 18. 11. 2023 ob 10:00 in 25. 11. 2023, s pričetkom prav tako ob 10:00.

Raziščite starodavni, a trendovski svet sušenja z zamrzovanjem! Na sprehodu od zgodovinskega konzerviranja hrane v Andih do vesoljske kuhinje agencije NASA se ta delavnica poglobi v bogato preteklost in sodobno uporabo liofilizacije. Predstavili vam bomo delovanje liofilizatorja: zamrzovanje, čarovnijo nizkega tlaka in zbiranje pare. V enem do dveh dneh boste dobili hrano brez vlage in nevtralnega okusa. Vendar ne gre le za znanost, temveč tudi za okus! Uživajte v liofiliziranem sadju, zelenjavi in celo sladoledu. Odkrijte ohranjanje prehrane in zmanjšanje količine odpadkov. Izzive, kot je poraba energije, lahko rešujete s pomočjo sončne energije. Pričakujte interaktivno dejavnost v slogu lego kock, ki je namenjena prehranskim navdušencem. Izdelujte edinstvene kulinarične dobrote: piškote s sladoledom, brownije z užitnimi cvetovi in še več. Odidite s svojimi stvaritvami in novo pridobljenim znanjem. Pridružite se nam v svetu užitne umetnosti – čakajo vas brezmejna domišljija ter presenetljivi, zdravi, naravni, barviti in okusni rezultati.

 

Filip Tomažič in Eszter Szentirmai sta ustanovitelja podjetja in par, ki živi v Solkanu na Primorskem. Spoznala sta se leta 2016 v Ugandi, v vasi Bubugo, pozneje pa sta prepotovala svet: delala sta v Kaliforniji, z nahrbtnikom prepotovala Latinsko Ameriko in Azijo, opravila usposabljanje za učitelja joge v Indiji, zadnja štiri leta pred selitvijo nazaj v Evropo pa sta preživela v Avstraliji, v divjini, kjer se jima je rodila deklica. Že eno leto živita v Novi Gorici, kjer sta se začela ukvarjati z liofiliziranim cvetjem. Papirje sta uradno uredila šele pred nekaj meseci, a že imata stranke z vsega sveta, drobno slovensko cvetje predvsem kupujejo Američani. Prodajata jih tudi peku poročne torte Meghan Markle in šefinji Ani Roš.

 

VIR: http://www.pixxelpoint.org/umetniki.html#filip

 

----

 

Več o festivalu Pixxelpoint in celoten program najdete na: http://www.pixxelpoint.org/index_si.html 

Delavnica
Datum in ura
25. november
10:00 - 12:00