Leseni Čebelnjak

Na delavnici z naslovom "Leseni čebelnjak" smo v Xcentru z velikim navdušenjem ustvarili in sestavili maketo stavbe Čebelnjaka v Novi Gorici iz lesenih elementov. Otroci in odrasli so med delavnico vadili svoje motorične veščine, se učili o različnih načinih dela z lesom ter spoznavali zgodovino Čebelnjaka. Skozi igro in praktično delo so udeleženci pridobili dragocene izkušnje in znanje.

 

Čebelnjak, poslovno-stanovanjski blok, je bil zgrajen med letoma 1962 in 1963, v neposredni bližini občinske stavbe. Načrte za to stavbo je pripravil gradbeni tehnik Ernest Bergant, ki je bil tedaj šef Projektivnega biroja SGP Gorica. Gradnja Čebelnjaka je pomenila ponovni intenzivnejši razvoj mesta proti severu, njegova točna lokacija pa je bila določena na osnovi zazidalnega načrta centra Nove Gorice, ki ga je leta 1959 izdelal Viljem Strmecki. (Izvor: Alenka Di Battista. 2022. "Modernistična dediščina Nove Gorice". Spletna revija Outsider).

 

Delavnica je bila odlična priložnost za vse udeležence, da se skozi igro in praktično delo naučijo o pomembni arhitekturni dediščini Nove Gorice in hkrati razvijajo svoje ročne spretnosti.

 

Delavnica
Datum in ura
20. junij
15:00 - 17:00