Poskusi z jezikom / Prova con la lingua

Program festivala Poskusi z jezikom / Prova con la lingua

 

25. oktober - PETEK

 

Jezikovna delavnica "besedišče za čezmejno sodelovanje", 15:00 - 17:30

V sodelovanju z Jezikovnim središčem Univerze v Novi Gorici smo za vse, ki delate na področju kulture in/ali si želite bolj tekoče komunicirati na področju čezmejnega sodelovanja, pripravili 3-urno delavnico italijanščine. Potrebno je predznanje italijanskega jezika na ravni A2/B1.

 

Čezmejna mladinska skupina - 18:00 #artbasedcitizenship

Prvo srečanje mladih iz Nove Gorice in Gorice, ki bodo sodelovali v čezmejni mladinski skupini. Pod mentorstvom umetnice Giovanne Bressan in vodje Xcentra, Mojce Stubelj Ars, bo skupina mladih z umetniškimi intervencijami in aktivnostmi oblikovala kulturni javni prostor ter razvijala ideje za izboljšanje kulturnih vsebin v somestu. 

 

Delavnica - (P)o(s)kusi z jezikom ... - 19:30 #foodlab

Pripravljamo kulinarično zabavno delavnico, obarvano v jesensko tematiko in lokalna živila. Skupaj bomo ustvarjali sladke in slane kulinarične mojstrovine s pomočjo izurjenih, mednarodno prepoznanih mojstrov, poznavalcev divjih in vzgojenih užitnih rastlin. Delavnica je namenjena mladim iz skupine. Zunanji obiskovalci pošljite povpraševanje na info@xcenter.si 

 

 

26. oktober - SOBOTA

 

Grafitiranje govorniškega odra za branje poezije in street art performance - 15:00 Dario Valetič in Matija Keber

Grafitar in fotograf bosta skupaj poslikala in preuredila govorniški oder za namen promocije street arta. Ustvarila bosta živobarven govorniški oder, ki ga bomo uporabljali za street art performans in promocijo pesništva. Ves proces bo fotografiran, vabljeni k ogledu v živo. 

 

Pesniška delavnica - 15:30 Mladi pesniki in javno nastopanje 

Na delavnici bodo mladi pesniški ustvarjalci imeli priložnost izpiliti svoj nastop in se osredotočiti na  doživeto interpretacijo lastne poezije in tudi poezije znanih slovenskih avtorjev. Delavnico bo vodila Nevenka Vrančič, dramska igralka. Na delavnico so vabljeni vsi, ki pišete ali deklamirate poezijo. Zaradi zagotavljanja kakovosti dogodka, pošljite prijavo na info@xcenter.si in si zagotovite mesto.

 

Pevska mladinska skupina "Fran Venturini" od Domja pri Trstu - 17:30

Mlade  15-20 letne pevce vodi dirigentka je Suzana Žerjal. Repertoar zbora vsebuje skladbe slovenskih avtorjev, pesmi tujih narodov ter italijanske zborovske skladbe. Skupina je bila izbrana za predstavnico slovenskih zborov dežele Furlanije Julijske krajine na reviji Usci »Giovani voci in coro« v gledališču v Krminu in »Primavera di voci« v gledališču v Sacile.

 

Pesnik Boris A. Novak - 18:00

V veliko čast nam je, da bomo gostili znamenitega slovenskega pesnika Borisa A. Novaka. Za obiskovalce smo pripravili voden pogovor in predstavitev pesmi iz različnih obdobij njegovega ustvarjanja. Skupina je bila izbrana za predstavnico slovenskih zborov dežele Furlanije Julijske krajine na reviji Usci »Giovani voci in coro« v gledališču v Krminu in »Primavera di voci« v gledališču v Sacile.

 

Gledališka predstava Štorije s konfina - 20:00 Zavod Scaramouche 

Pridružite se nam ob ogledu komedije "Štorije s konfina", s profesionalnimi igralci Zavoda Scaramousce! Ob glasbeni spremljavi bomo poslušali bogato pripoved resničnih zgodb ljudi, ki živijo v obmejnem prostoru. Zgodbe o tem, kako je meja zarezala v vsakdanje življenje ljudi, so neizčrpna vsebina za gledališko ustvarjanje in pomemben zgodovinski vir razburljivega 20. stoletja. Na humoren način bodo prikazali resnične pripovedi iz preteklosti.

Poezija
Datum in ura
25. oktober
15:00 - 20:00