FERMENTARIUM: KOMBUČA, eksperimentalna delavnica

FERMENTARIUM: KOMBUČA, eksperimentalna delavnica 🧐

Uporaba napitka iz kombuče naj bi segala 200 let pred naše štetje na Daljni vzhod. Imenovali so ga 'božji čaj', 'eliksir življenja' ali 'čaj nesmrtnosti', saj so verjeli v njegovo čarobno moč, ki omogoča večno življenje. Na raziskovalni delavnici v sklopu Odprtega laboratorija bomo raziskovali, kako poteka fermentacija s kombučo in užitnimi divjimi rastlinami ter sadjem, zelenjavo ali zelišči, ki bi jih sami želeli preizkusiti in jih lahko prinesete s seboj na delavnico. Kombuča je oblika simbioze ocetno-kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani. Iz nje pripravljamo pijačo s čajno osnovo, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetno-kislinsko fermentacijo ob prisotnosti kulture kombuče. Pripravjlamo jo lahko z različnimi čaji, ki jih mikroorganizmi predelajo, in s sladkorjem, ki služi kot hranilo. Tako nastanejo snovi z zdravilnim, poživljajočim in razstrupljevalnim učinkom. Fermentacija je proces, s katerim živila postanejo lažje prebavljiva in pridobijo vrsto koristnih snovi. Je tudi način shranjevanja dragocenih živil, ki bi sicer v obilni sezoni propadla. Te tehnologije so naši predniki dobro poznali in pomembno je, da tovrstna znanja ohranjamo. V časih, ko je odpadne hrane veliko in domače, hranljive primanjkuje, so tovrstne tehnologije in znanja še kako dragoceni. Eksperimentalno delavnico bo vodila Vita Matjac z zavoda Floravita. O mentorici: Magistra sociologije, sicer pa strastna nabiralka, certificirana zeliščarka in umetnica, že vrsto let proučuje uporabo užitnih, divje rastočih rastlin v vsakdanji prehrani. Poleg tega raziskuje različna področja življenja in tradicionalna znanja, ki so del naše naravne in kulturne dediščine. V svojem raziskovanju trenutno največ pozornosti namenja rastlinam, ki vsakič znova na različne načine presenečajo na vsakem koraku s svojo vsestranskostjo, okusi in zdravilnostjo.

⏰ Datum delavnice: 17.10. ob 17:00h

Delavnica je brezplačna in primerna za polnoletne udeležence.

Prijava je obvezna na: vita.matjac@kersnikova.org Organizacija: Zavod Kersnikova, Xcenter Nova Gorica Projekt sofinancira javni Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica Fotografija z ene izmed delavnic Fermentarium pod taktirko Ane Smerdu.

Kombuča DIY
Datum in ura
17. oktober
17:00 - 20:00

Dogodek je zaključen.