V okviru Laboratorija za prihodnost hrane - Bio/n v Xcentru eksperimentiramo tudi z bakterijami, ki nam omogočajo fermentiranje različnih živil in pijač. Pivo, ki ga je človek varil v Mezopotamiji in Egiptu že pred 13.000 leti, smo spoznavali na oktobrskih delavnicah, v novembru in decembru pa bomo poleg varjenja piva izdelovali tudi mobilno varilnico. Z modularno varilnico želimo opremiti laboratorij tako, da bo skupaj z znanjem na voljo uporabnikom iz lokalne skupnosti. Poleg mojstrenja lokalcev želimo z mobilno pivovarno gostovati tudi na drugih lokacijah, kjer bi s popularno pijačo seznanjali in motivirali udeležence delavnic za širšo uporabo postopkov fermentacije, ki omogoča zdravo in ekološko vzdržno prehranjevanje.
Cilj pivovarjenja ni vzpostavljanje pivske bratovščine, temveč povezovenje skupnosti raziskovalcev in eksperimentatorjev, ki jih zanima, kako s kuhanjem brez ognja predelovati živila v bolj zdravo in okolju prijazno hrano.
21. november 2024, 17.-20. ure
Fermentarium: Pivovarjenje 1/3
Obnovili bomo postopek varjenja piva in oblikovanja okusov. Opremo, ki jo uporabljamo, bomo primerjali z industrijsko in zasnovali svoj komplet posod, grelcev, ventilov in črpalk, iz katerih bomo naredili načrt varilnice. Na tej delavnici bomo posode, iz katerih bomo sestavili varilnico, tudi testirali in se lastnoročno prepričali, ali bo iz te moke kaj kruha oziroma piva.
5. december 2024, 17.-20. ure
Fermentarium: Pivovarjenje 2/3
Najverjetneje bo pivovarjenje iz prvega srečanja uspešno, zato bo prvi del delavnice namenjen flaširanju našega zvarka. Naslednji korak pri razvoju varilnice bo izdelovanje elektronskega krmilnika, s katerim bomo lahko natančneje spremljali in nadzorovali procese fermentacije med kuhanjem pivine, kakor tudi v času štirinajstdnevne fermentacije. V tej delavnici bo potrebno nekaj spajkanja na vnaprej pripravljeno tiskano vezje, ki je že postalo jedro vseh naprav, s katerimi živimo. 21. stoletje terja nekaj elektronske pismenosti tudi od nas!
19. december 2024, 17.-20. ure
Fermentarium: Pivovarjenje 3/3
Na tem srečanju bomo nerjaveče posode prevrtali in jih med seboj povezali s črpalkami za pretakanje pivine. To veselje bomo izvajali v sosednji delavnici, ki je opremljena z povsem drugačnim hardverom kot je naš Laboratorij za prihodnost hrane. Na posodo za kuhanje slada bomo montirali že izdelan elektronski vmesnik za nadzorovanje temperature in ga tudi preizkusili. Medtem ko se bo merilec testiral, bomo izdelali načrt za modularno konstrukcijo varilnice in s tem zaključili skupinski del pivovarjenja.
Delavnica je brezplačna in primerna za polnoletne udeležence. Prijava je obvezna: vita.matjac@kersnikova.org
Organizacija: Zavod Kersnikova, Xcenter Nova Gorica
Projekt sofinancira javni Zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica