Fermentacija ni le kulinarični trend, temveč starodavna biotehnologija, ki omogoča ohranjanje živil, izboljšanje prebavljivosti in povečanje hranilne vrednosti. V časih, ko je hrane v izobilju pogosto preveč, kakovostne pa premalo, postaja znanje o fermentaciji še toliko bolj dragoceno.
Na tokratnem odprtem laboratoriju bomo:
pripravili tradicionalni korejski kimchi in fermentirano korenje,
spoznali osnove laktobacilne fermentacije,
govorili o pomenu fermentacije za trajnostno prihodnost hrane.
Delavnico vodi Vita Matjac – Floravita, vodja Laboratorija za prihodnost hrane, ki raziskuje povezave med tradicijo, mikrobiomom in prehransko samozadostnostjo.
📩 Obvezne prijave na: vita.matjac@kersnikova.org
Število mest je omejeno.
Organizator:
Zavod Kersnikova v sodelovanju z Xcentrom Nova Gorica
Program:
Laboratorij za prihodnost hrane – Bio/n
V sklopu projekta:
GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture